Algemeen

Sociale ontwikkeling

Vooral de jongste kleuters zijn nog helemaal op zichzelf gericht. De wereld draait om hén. Op school leren ze geleidelijk meer open te staan voor de mensen om hen heen, te beginnen met hun klasgenootjes. Ze leren te delen, wachten, overleggen en dergelijke, maar ook leren ze de emoties van andere kinderen te begrijpen.

Zelfvertrouwen

Het omgaan met anderen vraagt een zekere mate van zelfvertrouwen. En het zelfvertrouwen van een kind groeit naarmate het meer zelfstandig is. Zelfstandige kinderen treden zelfverzekerd naar buiten en zijn voldoende weerbaar om met alledaagse zaken om te gaan.

Zeker bij kinderen wordt onder weerbaarheid ook verstaan dat ze in staat zijn kleine conflicten op te lossen en op tijd grenzen stellen bij wat ze acceptabel gedrag vinden. Kleuters wordt geleerd duidelijk te zijn in wat ze willen en niet met ieder klein probleempje bij de juf of meester aan te kloppen.

Voor jezelf opkomen

“Vind je dat niet leuk? Nou, dan moet je dat tegen het kindje zeggen” is een veel gehoorde oplossing die de leerkracht de kleuters aanbiedt. Vervolgens ziet diezelfde leerkracht erop toe dat het kind ook écht voor zichzelf opkomt.
Regelmatig wordt het onderlinge gedrag van de kleuters ook in de groep besproken en komen thema’s aan de orde zoals pesten, maar ook vriendschappen, de omgang met volwassenen en de discipline op school.

Zo gaat de “sociale ontwikkeling” van kinderen verder dan alleen de sociale vaardigheden die nodig zijn bij het contact met anderen.