Knutselen

Knutselen

Regelmatig wordt door de kinderen geknutseld. Zij maken dan decoratieve werkjes met diverse materialen, waaronder veel kosteloos materiaal, zoals papier, karton etc. Daarbij leren ze ook “gereedschappen” gebruiken zoals een schaar, potlood, lijmkwast, prikpen, stiften en wasco krijt. De meeste kinderen vinden dit leuk om te doen. Ongeacht het resultaat zijn ze trots op wat ze zelf hebben gemaakt.

Waarom knutselen?

Knutselen stimuleert de creatieve ontwikkeling, maar ook het denken en het vermogen om waar te nemen.

– Hoe zit iets in elkaar?
– Waar zal ik mee beginnen?
– Hoe moet ik verder gaan?

Verder draagt het bij aan het vergroten van de ruimtelijke oriëntatie. Bijvoorbeeld door de kinderen vertrouwd te maken met begrippen als op elkaar, tegen elkaar, erin steken, zijkanten en dergelijke. Maar ook vormen en afmetingen spelen hierbij een rol.

Knutselen ontwikkelt verder de motorische vaardigheden van de kinderen, onder andere door het aanleren en toepassen van verschillende technieken, zoals het vouwen, knippen, plakken, prikken, etc. Iedere techniek heeft een opbouw van zeer eenvoudig voor de nieuwe kinderen tot meer uitdagend voor de kinderen die bijna rijp zijn voor groep 3.

Bij het knutselen worden de kleuters ook uitgedaagd moeilijkheden te trotseren, dóór te zetten en vindingrijk te zijn. Knutselen komt ook de sociale ontwikkeling van de kinderen ten goede, bijvoorbeeld doordat ze leren samenwerken, materiaal te delen en elkaar te helpen.

Leren knutselen

Om te kunnen knutselen moeten de nodige vaardigheden geleerd worden, zoals:

– het hanteren van de schaar om goed te kunnen knippen: rondjes knippen, etc.,
– het opplakken van dingen,
– de kunst van het vouwen,
– het kleuren,
– het prikken, etc.

Ook leren de kinderen de eigenschappen van stoffen en materialen kennen. (Papier knipt gemakkelijker dan bijv. stof of karton.) Het is fijn als een kind alvast een beetje kan omgaan met een schaar. Dit kan thuis al geoefend worden. Kleuterschaartjes zijn in iedere speelgoedwinkel te koop. Leer je kind de schaar goed vast te houden. Laat het eerst alleen bijvoorbeeld stukjes papier knippen.

kleuterschaartje

Afbeelding: een veilig kleutersschaartje.

Knutseltechnieken oefenen

In het begin worden vaak eenvoudige knutselopdrachten gegeven. Die opdrachten worden geleidelijk moeilijker gemaakt, waardoor de kinderen hun vaardigheid steeds verder ontwikkelen. Zij krijgen ook de ruimte om vrij met die technieken te experimenteren en zo hun creativiteit te vergroten.

Knutselmaterialen:

Veel gebruikte materialen om te knutselen zijn vooral:

– papier en karton;
– vouwblaadjes;
– hout en kurk;
– wol, garen, touw en textiel;
– piepschuim en schuimrubber;
– dozen
– wc- en keukenrollen