Persoonlijke ontwikkeling

Veel zelf doen

Je kind wordt langzaam maar zeker steeds zelfstandiger en het is belangrijk om dat te stimuleren. Ook de school besteedt daar veel aandacht aan. Vooral het “zelf doen” wordt volop geoefend. Zélf de jas ophangen of aantrekken, handen wassen als je naar de wc bent geweest, je drinkbeker weg zetten en nog vele andere dingen.

Ook heeft de leerkracht taakjes voor ieder kind. Als een kind hulpje is, mag het de spulletjes voor het eten en drinken klaarzetten, de deur dicht doen als de school begint, de kalender goed zetten, een kaarsje op de tafel zetten etc. Soms kiest de juf een kind uit dat een boodschap mag doen bij een andere juf. Weer een ander kind mag de potloden uitdelen. Ook mogen sommige kinderen aan het eind van de werktijd controleren of alles wel goed in de kasten staat, of de speelhoeken netjes maken. Zulke taakjes lijken zo simpel, maar het kind groeit, door de verantwoordelijkheid die het krijgt.

Leren delen

Het is niet gemakkelijk om speelgoed te moeten delen. Soms leidt dat tot kleine ruzietjes. De leerkracht zal dan samen met de kinderen naar een oplossing zoeken. Zo leren ze om te gaan met kleine conflicten. Meer…

Durven

Naarmate je kind langer op school zit, durft het steeds meer. Het heeft z’n plekje gevonden, het weet welke kinderen voor hem of haar prettig zijn om mee te spelen en welke kinderen niet.
In de kring durft je kind steeds meer te vertellen over zichzelf. Over waar het geweest is, over wat er gebeurd is thuis, in de buurt of bijvoorbeeld op vakantie. De gymzaal vindt het niet meer eng, maar juist heel leuk. Je kind durft te rennen, springen, klimmen, klauteren en mee te doen.

Regeltjes

Geleidelijk gaat je kind opdrachten beter begrijpen. Het raakt gewend aan de regeltjes in de klas. Het ontwikkelt een goede werkhouding tijdens de werkles en is steeds meer gemotiveerd om dingen goed te doen. Het ontdekt zijn of haar mogelijkheden om zo straks goed voorbereid naar groep 3 te kunnen gaan.