Vorderingen

De ontwikkeling van je kind 

Hoe weet een leerkracht of de kennis, vaardigheden en gedrag van een kleuter zich goed ontwikkelen? De ontwikkelingen worden schriftelijk vastgelegd, met alle stappen die de kleuter doormaakt. Afhankelijk van het resultaat kan het leerplan worden aangepast.

Door regelmatig te observeren, kan de leerkracht vaststellen of een kind zich op een enkel gebied sneller of juist trager dan gemiddeld ontwikkelt. Hij of zij kan het kind uitdagender werkjes aanbieden of juist extra ondersteuning. Met behulp van observatielijsten houdt de juf of meester precies bij waar al aan gewerkt is en welke onderdelen eventueel nog aan bod moeten komen.

Een ander instrument om de ontwikkeling van de kinderen te beoordelen is de Cito-toets. Deze toets wordt met name gebruikt om inzicht te krijgen in de taal- en rekenvaardigheden van het kind. Het is fijn om ook gebruik te kunnen maken van zo’n objectief meetinstrument. Zie citotoets

Geheel in de sfeer van het kleuteronderwijs, worden de toetsen spelenderwijs afgenomen. De resultaten worden altijd met de ouders besproken; bijvoorbeeld in een 10 minutengesprek!

De betekenis van toetsen

Wanneer je kind bij zo’n meetmoment onvoldoende of zwak scoort, betekent dit alleen maar dat het nog aan het ontwikkelen (leren) is. Het is waarschijnlijk nog niet toe aan wat er in zo’n toets, gevraagd wordt, vaak omdat de interesse op dat moment nog elders ligt. Een paar weken later kan dat best weer anders zijn. Meer dan bij andere kinderen verloopt de ontwikkeling van een kleuter namelijk met sprongetjes. De ene keer ligt de interesse bij het bouwen en de andere keer bij het tellen of bij het rijmen. Bij zo’n toets wordt alleen maar bekeken of een kind al iets kan wat bij zijn of haar leeftijd past. Daarom wordt er minstens twee keer getoetst om te kijken hoe het kind zich ontwikkelt ten opzichte van een vorige keer.

Beoordeling

Bij de beoordeling wordt ook gekeken naar de resultaten van de kleuter op de verschillende ontwikkelingsgebieden. Hoe gaat het met het voorbereidend lezen en rekenen, het taalgebruik en de grove en fijne motoriek? Hoe is de ontwikkeling op sociaal-emotioneel gebied? Kan het kind bijvoorbeeld al omgaan met teleurstellingen en durft het al iets te vertellen in de groep? Hoe is de werkhouding, kan hij/zij al zelfstandig werken, wordt er nog veel aan de leerkracht gevraagd? Moet de leerkracht nog veel helpen of kan het kind al veel zelf doen? Hoe gedraagt het kind zich binnen de groep? Zijn al deze vaardigheden vooruitgegaan of juist niet?

Ook al is het onderwijs aan kleuters in veel opzichten anders dan in de groepen 1 t/m 8, tóch streeft ook de kleuterjuf of -meester duidelijke leerdoelen na, als het gaat over wat een kind redelijkerwijs moet kunnen aan het eind van groep 1 en aan het eind van groep 2.