Algemeen

Het belang van je kind

Je hebt het beste met je kind voor. Je kent je verantwoordelijkheid en wilt niets liever dan je kind een goede start geven in het leven. Een belangrijk fundament wordt daarbij gelegd op de basisschool. Stapje voor stapje en passend bij de leeftijd, leert je kind daar de vaardigheden die nodig zijn voor zijn of haar verdere leven.

Kleuters zijn nog niet toe aan het gestructureerde leren, zoals in de groepen 3 t/m 8. Zij leren vooral ervaringsgericht en hebben doorgaans een relatief korte “spanningsboog”. Als bijvoorbeeld een kringgesprek te lang duurt verliezen ze hun interesse en verslapt hun aandacht.

Sprongetjes

De ontwikkeling van kleuters verloopt in sprongetjes. Het ene moment begrijpen ze iets nog niet en het andere moment vallen de stukjes van de puzzel op hun plaats. Soms valt de kleuter daarna toch weer een beetje terug, maar dat is normaal en doorgaans geen reden tot zorg.

Aandacht en interesse

De grootste dienst die je als ouders je kind kunt bewijzen is het aandacht te geven en oprechte interesse. Aandacht voor het thuis zichtbare deel van zijn of haar vorderingen, dus ook aandacht voor de tekening waarmee je kind trots van school thuis komt of het versje dat het heeft geleerd.

Schoolprestaties

Dat kinderen nog niet zo gestructureerd leren betekent niet dat ze zich niet ontwikkelen. Op school worden die ontwikkelingen nauwlettend gevolgd en worden steeds nieuwe uitdagingen gesteld, aangepast aan het eigen niveau van je kind. Daarom is het belangrijk dat je als ouders regelmatig contact hebt met de leerkracht. Zo blijf je op de hoogte van de gang van zaken op school en kan je daar eventueel op inspelen. Omgekeerd kun je als ouders vaak waardevolle informatie over je kind geven die de leerkracht in staat stelt het beter te begrijpen.

Contactmomenten

Een goede juf of meester staat altijd open voor vragen, overleg of het geven van advies, en bij de meeste scholen bestaan daarvoor speciale contactmomenten, zoals:

  • De intake.   Meer…
  • De introductieavond.
  • Het 10 minutengesprek. Meer…
  • De ouderavond.

Dit zijn maar voorbeelden en misschien organiseert de school van jouw kind(eren) andere contactmomenten of noemt ze anders. Maar tenminste één ding hebben ze gemeen: Ze zijn bedoeld om een band met de ouders op te bouwen en hen bij de vorderingen van hun kind op school te betrekken.

Participatie

Naast het delen van informatie met de school is er op iedere goede school ook behoefte aan een zekere mate van ondersteuning van de school door de ouders. Samen werken aan een goede school, door betrokkenheid van de ouders, bijvoorbeeld door:

  • plaats te nemen in de ouderraad. Meer…
  • plaats te nemen in de Medezeggenschapsraad. Meer… 
  • een helpende hand als hulpouder.

Afhankelijk van je voorkeur en beschikbare tijd kun je zo op verschillende manieren de activiteiten van de school ondersteunen. In wiens belang ook weer? Natuurlijk… de kinderen!