Informatie

Betrokkenheid

Vooral voor het basisonderwijs is de betrokkenheid van ouders heel belangrijk. Het gaat dan vooral over het uitwisselen van informatie over hun eigen kind. Ouders en school werken zo sámen aan de ontwikkeling van het kind.

Vooral ouders van kleuters hebben relatief veel contact met de school. Eerst voor de keuze van een school en de inschrijving en daarna bij het naar de school brengen en afhalen. Meestal gaan die contacten over kleine, praktische zaken. Bijvoorbeeld hoe de eerste schooldag is verlopen of wie het kind na school komt ophalen. Bovendien organiseert de school speciale contactmomenten, zoals algemene ouderavonden, 10 minuten gesprekken en soms introductieavonden voor “nieuwe ouders”.

Intakegesprek

Vaak worden ouders, enkele weken nadat hun kind voor het eerst naar groep 1-2 gaat, uitgenodigd voor een intakegesprek, om nader kennis te maken en kennis over het kind uit te wisselen. Meer…

Infoavonden:

Deze worden meestal gehouden aan het begin van het nieuwe schooljaar. Juist in die periode is daar natuurlijk behoefte aan. Daarom mogen vooral nieuwe ouders op deze avonden feitelijk niet ontbreken.

Infoavonden zijn voor alle groepen. Als ouder krijg je uitleg over hoe de groep van je kind les krijgt. In de kleutergroepen is de aanpak heel anders dan in de hogere groepen. Met name wordt uitgelegd hoe in de kleutergroepen gewerkt wordt aan de ontwikkeling van je kind. Daarbij wordt ook besproken hoe jij als ouder daarbij een belangrijke rol kunt spelen.

Op de meeste scholen zitten kinderen van 4 t/m 6 jaar in één kleutergroep bij elkaar. In groep 2 zitten de kinderen die al een tijdje op school zitten en in groep 1 zitten de relatief nieuwe kinderen. Nieuwkomers stromen in in groep 1. Soms heeft een school aparte groep 1 en een aparte groep 2.

De meeste scholen maken van de groepen 1 en 2 een combinatiegroep. Voor nieuwe kinderen is dat prettig, omdat zij van de oudere kinderen kunnen leren. Die lopen al een jaartje langer mee, waardoor ze veel dingen al weten en het goede voorbeeld kunnen geven.

Voorbereiding

Vooraf:

Voor jou als ouder is het belangrijk om je al voor de infoavond af te vragen wat je eventueel wilt weten.

Wil je weten wat er zoal in de groep van je kind aan de orde komt?
Wil je weten of er ook getoetst gaat worden?
Wil je iets weten over de creatieve activiteiten?
Het zijn maar voorbeelden, maar het is handig als je de voor jou belangrijkste vragen tevoren even opschrijft.

Tijdens:

Neem pen en papier mee en noteer wat voor jou belangrijk is. Zo word je geïnformeerd over de belangrijkste zaken en weet je aan het eind van de avond precies of de vragen die je vooraf had genoteerd beantwoord zijn. Blijven er nog onbeantwoorde vragen op je lijstje staan, dan kun je deze tijdens de vragenronde alsnog stellen.

Na afloop:

Denk nog eens rustig na over de informatie die je te horen kreeg. Komen er toch nog vragen bij je op, dan is er altijd volop gelegenheid de vragen alsnog te stellen aan de leerkracht of eventueel aan andere ouders. 

Algemene ouderavonden

Deze avonden zijn bedoeld voor alle ouders van de school. Meestal komt er op zo’n avond één bepaald onderwerp aan de orde dat voor alle ouders van belang kan zijn. Deze avonden zijn ook bedoeld om ouders nader kennis te laten maken met elkaar en met de school. Thema-avonden over een bepaald onderwerp vormen eigenlijk een stukje service van de school. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld “Pesten” en “veilig internetten”. Het aanbod varieert van een totaal verzorgde ouderavond met een externe spreker tot een ouderavond waar de eigen leerkrachten het programma verzorgen.

Vaak komen op de ouderavond ook de Ouderraad (OR) en de Medezeggenschapsraad (MR) aan het woord. Meestal geven ze uitleg over hun werkzaamheden of doen ze een oproep aan de ouders om zich voor een functie beschikbaar te stellen.

Introductieavond

Sommige scholen organiseren een of twee keer per jaar een speciale kennismakingsavond voor de ouders van nieuwe kinderen.

10 minuten gesprekken

Vooral deze korte gesprekjes (de tijd kan per school variëren) bieden de gelegenheid om tussen de ouders en de leerkracht informatie uit te wisselen over de vorderingen van het kind. Daarnaast is het natuurlijk altijd nog mogelijk een afspraak met de juf of de meester te maken als de omstandigheden dat vragen. Meestal vindt zo’n gesprek dan direct na schooltijd plaats. Meer…

Speciale ouderavonden

Veel scholen organiseren ook een speciale ouderavond voor de ouders van kinderen uit de hoogste groepen, over de Cito-toets en/of de schoolkeuze.