Vriendschappen

Kleutervriendschappen zijn anders

Kleutervriendschappen zijn anders dan bijvoorbeeld hechte vriendschappen tussen jeugd of volwassenen.
Voor kleuters is een vriendje of vriendinnetje iemand, die samen wil spelen en die dezelfde dingen leuk vindt. Met Fleur speelt hij graag in de poppenhoek. Met Bram in de bouwhoek en met Bas en Noor kan hij fijn schommelen.

Jonge kleuters spelen nog vaak naast elkaar. Soms hebben ze even contact en gaan daarna weer met hun eigen spel verder. Oudere kleuters kunnen al wat langer met een leeftijdgenootje spelen. Ze kunnen vaak al een spel bedenken en rekening met elkaar houden. Ze kunnen ook overleggen in hun spel. “Ik ben de vader en dan ben jij het kind”. Zo wordt spelen náást elkaar, spelen mét elkaar.

Soms een ruzietje

Het ene moment zijn ze vriendjes en het volgende moment hebben ze ruzie. Meestal komt dat omdat kleuters nog erg vanuit zichzelf denken. “Ik heb een mooier gebouw gemaakt dan jij” of “als ik jarig ben mag jij niet op mijn feestje komen” zijn typische kleuteruitspraken. Dit soort ruzietjes leren kinderen elkaars gedrag af te tasten en hun eigen regels te maken. Ingrijpen is lang niet altijd nodig. Wel laat de leerkracht op school de kinderen onder woorden brengen wat er nou eigenlijk aan de hand was. Maar ook hoe ze dat zelf kunnen oplossen. En daarna gaan ze weer als beste vriendjes verder spelen. (Zie ook weerbaarheid)

Speelafspraakjes

Oudere kleuters vinden het altijd wel leuk om na schooltijd met andere kinderen te spelen. Houd speelafspraakjes in het begin kort. Een uurtje of anderhalf uur is voor kinderen soms lang genoeg. Met het ene kind spelen ze leuk, maar met een ander kind gaat het soms wat stroever. Kleuters hebben soms nog wel begeleiding nodig van een volwassene om leuk te kunnen spelen. Als de kinderen elkaar beter kennen en al vaker goed samen hebben gespeeld, kun je wat langer afspreken.

Maak samen met je kind een speelafspraakje, dat is leerzaam voor je kind. Hoe doe je dat, iemand vragen om te spelen? Hoe reageer je als de andere kinderen niet met jou willen spelen? Laten de kinderen er samen uitkomen. Spring alleen bij als het nodig is.

De kinderen moeten ook begrijpen dat ouders de speelafspraakjes moeten “goedkeuren”. Soms is het handig om een bepaalde dag als speeldag in te voeren. Dit om teleurstellingen te voorkomen.