Pesten

Prettige, positieve sfeer

Je kind heeft recht op een veilige leeromgeving, met een prettige, positieve sfeer. Iedere school spant zich daarvoor in. Tóch komt het helaas op iedere school voor dat kinderen elkaar bijvoorbeeld pesten.  Vandaar dat scholen tegenwoordig juist aan dit aspect veel aandacht besteden, bijvoorbeeld door een anti-pestproject.

Bij kleuters is echt pesten feitelijk nog niet aan de orde. Wél is er soms sprake van kleine ruzies. Bij pesten zijn steeds dezelfde kinderen het slachtoffer.

Daarom is het belangrijk dat de kleuters al direct wordt geleerd rekening te houden met anderen en problemen in goed overleg op te lossen.

Kleuters op school

Als kleuters net op school komen zijn ze nog erg egocentrisch, dus erg op zichzelf gericht. Ze kunnen zich nog niet verplaatsen in de gevoelens van een ander. Als een ander kind iets heeft, willen ze dat ook hebben. Ze hebben niet in de gaten dat het andere kind dat niet leuk vindt. Daarom moeten ze leren positief met elkaar om te gaan. Als dat niet meteen lukt ontstaan daarbij weleens ruzietjes.

Sommige kinderen slaan en te duwen als ze iets gedaan willen krijgen, maar na verloop van tijd merken ze dat het beter werkt als als ze dingen gewoon vragen. Het ene kind is het andere niet, dus moet de leerkracht weleens ingrijpen, totdat ze het onder de knie hebben.

Oplossing zoeken

Ook thuis kun je je kind oefenen samen met jou of met een huisgenoten of vriendjes een oplossing te vinden voor kleine wrijvingen. Daarom is het niet verstandig om als ouder altijd maar een kant en klare oplossing aan te bieden. Help liever je kind bij het zélf vinden van een oplossing. Als het gaat om wie er op het fietsje mag kun je bijvoorbeeld voorstellen om de beurt te fietsen; ieder een rondje.

Je kind zit op school altijd samen met leeftijdgenoten. Het doet daar veel ervaring op. Het spiegelt zich aan het gedrag van andere kinderen. Het ziet dus ook hoe het ene kind iets van een ander kind gedaan probeert te krijgen. Het merkt dat bepaalde kinderen bijna nooit mogen meedoen met andere kinderen. Al kijkend en handelend leert het, hoe het met anderen kan omgaan.

Emoties

Kleuters spelen een spel en bedenken daar hele verhalen bij. Ze leren ook steeds beter om hun spel af te stemmen op degenen met wie ze spelen. Zij reageren dan vooral op het gedrag van de ander. Ze ontdekken dat er een direct verband is tussen een gebeurtenis en de emoties, die ze bij anderen zien. Als er iets van je wordt afgepakt, word je boos en dat laat je merken. Dat geldt voor iedereen.
Kleuters kunnen nog niet goed inschatten hoe hun eigen gedrag invloed kan hebben op andere kinderen. In de loop van hun schooljaren zullen ze dat steeds beter leren.